אחריות עורך דין בעסקת מקרקעין

מהם תחומי האחריות של עורך דין בעסקת מקרקעין

תחומי אחריות האחריות של עורך דין בעסקת מקרקעין כוללים בדיקה מקדימה של הנכס מבחינה משפטית, קניינית ותכנונית. לאחר ביצוע של הבדיקות המדוברות, מוטלת על עורך הדין האחריות להתריע ולהזהיר את הלקוח בדבר סיכונים הגלומים בעסקה.

אחריות עורך דין בעסקת מקרקעין הינה כבדה במיוחד, מאחר ומדובר באחת העסקאות הגדולות, המשמעותיות והמורכבות ביותר בחייו של כל אדם. משום כך, מומלץ להיעזר בשירותיו של עורך דין המתמחה בתחום המקרקעין. במאמר זה נפרט ונרחיב אודות תחומי האחריות של עורך דין בעסקת מקרקעין ונעמוד על טיבן.

כל מה שצריך לדעת על האחריות של עורך דין בעסקה

בעסקת מקרקעין גלומות התחייבויות חוזיות וקנייניות בעלות משמעות רבה, הן מבחינה משפטית, הן מבחינה קניינית והן מבחינה תכנונית.

להלן נסקור את תחומי האחריות של עורך דין בעסקת מקרקעין:

  • בדיקה כללית מקדימה של הנכס – עורך הדין נדרש לבדוק עבור לקוחו את זהות המוכר וזכויותיו בנכס ואת פרטי הרישום בכל המוסדות הרלוונטיים לעניין זה.
  • בדיקה של זהות הנכס – על עורך הדין מוטלת החובה לבדוק האם מדובר במגרש, דירה בבית משותף, דירה בבית צמוד קרקע או שמדובר בנכס מסחרי.
  • בדיקת מצב הזכויות בנכס – על עורך הדין לבדוק האם הנכס מוחכר, האם שולמו דמי היוון והאם חלים תשלומים נוספים על בעל הנכס.
  • בדיקת רישומי הזכויות  – בנוסף על בדיקת הזכויות בנכס, על עורך הדין לבדוק גם היכן זכויות אלו רשומות. הזכויות עשויות להיות רשומות בלשכת רישום המקרקעין, רשות מקרקעי ישראל או אצל חברה משכנת. אם מדובר בדירה בבית משותף, יידרש עורך הדין גם לבדוק את מסמכי הבית המשותף.
  • בדיקת עיקולים או שעבודים – במסגרת תחומי אחריותו, נדרש עורך הדין גם לבדוק אם קיימים עיקולים או שעבודים על הנכס והאם קיימת הערת אזהרה לגביו לטובת צד שלישי או הערות אחרות. בהתאם לנתונים שנמצאו, על עורך הדין גם צריך לבדוק את נושא המיסוי, האגרות וההיטלים שעשויים להשפיע על החלטת הלקוח בעת ביצוע העסקה.
  • מתן התראה ואזהרה בדבר סיכונים אפשריים – לאחר ששקלל ובדק את כל הנתונים, על עורך הדין מוטלת החובה להתריע ולהזהיר את הלקוח בדבר סיכונים אפשריים. כמו כן, אם עורך הדין אינו בטוח שביכולתו לבצע בדיקה מסוימת עבור הלקוח, עליו להפנותו אל בעל המקצוע המתאים, כגון שמאי או אדריכל.
אחריות עורך דין בעסקת מקרקעין

היכן עובר גבול האחריות של עורך דין בעסקת מקרקעין

פסקי דין תקדימיים קבעו כי עורך דין אינו נשכר לעשות תיקוני הגהה או לבחון את תנאי התשלום. הוא נשכר כדי לעשות את כל הבדיקות המשפטיות הדרושות כדי לספק ללקוח חוות דעת משפטית על סמך כלל הנתונים העומדים לרשותו.

נראה כי קיימת מגמה של בתי המשפט להרחיב את אחריות עורך דין בעסקת מקרקעין יתר על המידה. משום כך, על עורך דין העוסק בתחום המקרקעין מוטלת החובה להתמצא בתחומים רבים שאינם בהכרח חלק מהמקצוע שלו.

משום כך, עורכי דין רבים עשויים לחייב את לקוחותיהם, במסגרת הסכם שכר טרחה, לשכור שירותים מקצועיים נפרדים לשם ביצוע חלק מהבדיקות שנדונו לעיל.

כיצד לבחור עורך דין מתחום המקרקעין

כאמור, תחומי האחריות המוטלים על עורך דין מקרקעין הינם רבים ומגוונים. זאת ועוד, במקרים מסוימים נדרש עורך הדין להתמצא גם בתכנים מקצועיים שאינם כלולים בהכרח בהשכלתו המקצועית.

משום כך, אין להקל ראש בבחירת עורך דין לשם ביצוע עסקת מקרקעין. מומלץ לערוך בדיקה מקדימה של הוותק, הניסיון ושל תחומי האחריות בהם מתמצא עורך הדין. מומלץ לבחור בעורך דין המתמחה ספציפית בתחום המקרקעין ולא בעורך דין שעוסק בתחומים רבים נוספים.

משרד עורכי הדין קינן חיים ושות' הינו משרד עורכי דין המתמחה בתחום הנדל"ן והמקרקעין. משרדנו פועל כבר למעלה מעשרים שנה בתחום המקרקעין ובמהלך השנים צברנו ניסיון רב ועשיר בתחום זה. אנו מזמינים אתכם לפנות אלינו עוד היום ונשמח לעמוד לרשותכם.

דילוג לתוכן